Nauka o peptidima

Nauka o peptidima

Peptidi, kao gradivna jedinica ćelije, su značajni za mnoge prirodne procese u koži kao što su proliferacija i migracija ćelija, proces zarastanja, angiogeneza, melanogeneza, sinteza i regulacija proteina.

Mehanizmi dejstva peptida omogućavaju njihovu ulogu u koži, ponašaju se kao dobri prenosioci signala za sintezu bitnih sastojaka kože, kao što su kolagen, elastin i glikozaminoglikani.

Proteini (koji su sastavljeni od peptida) čine oko 25% sadržaja kože i 95% sadržaja ljudske kose (keratin je glavni sastojak kose). U koži su glavna tri proteina: keratin, kolagen i elastin. Keratin daje koži čvrstinu, fleksibilnost i vodoodbojnost njenoj površini. Elastin pomaže da koža bude fleksibilna a zategnuta, vraća je u prvobitni položaj prilikom istezanja. Kolagen je “cement” koj drži sve zajedno, obezbeđuje strukturu i čvrstinu telesnim tkivima, uključujući i kožu.
Peptidi koji se nalaze u Genosys kozmetici su dobijeni najinovativnijim tehnologijama. Svaki od peptida ima svoju ulogu i biokompatibilni su sa našim organizmom.


  • Sh-polypeptide-7 – patentirani protein slične strukture kao humani hormon rasta (faktor rasta) vezuje se za njegove receptore i aktivira matične ćelije koje su migrirale u bazalni sloj epiderma. Moćne matične ćelije stvaraju nove ćelije u epidermisu.

  • Copper Tripeptide-1 – stimuliše sintezu kolagena u fibroblastima, povećava akumulaciju proteina, glikozaminoglikana i obnavlja DNK oštećene kože.

  • Palmitoyl Oligopeptide – povećava produkciju kolagena, elastina, hijaluronske kiseline i glukozaminoglikana.

  • Palmitoyl Tetrapeptide-7 – redukuje crvenilo traumatizovane kože, vrši stimulaciju i regeneraciju kolagenih vlakana u dermisu.

  • Acetyl Hexapeptide-8 – ima dejstvo protiv bora preko opuštanja mišića.

  • Palmitoyl Tripeptide-1 – podstiče genezu kolagena kao i genezu glikozaminoglikana, pomaže koži da zadrži prirodni tonus, jača vezivno tkivo, pomaže zaceljivanje rana.

  • Palmytoyl Hexapeptide-12, aktivator stem ćelija – stimuliše fibroblaste i stvaranje novog kolagena.

Leave A Comment